torsdag 31. mars 2011

En lysende idé!

Med jevne mellomrom skriver vi om våre kvalitetslys, om tilbud på lys eller om hvor glad vi er i stearinlys. Vi mottar mye skryt for lysene våre, vi får svært gode omtaler av bloggere, venner på facebook og direkte fra kunden i butikkene - og det synes vi naturligvis er ekstremt gøy!


Men - av og til får vi tilbakemeldinger fra dere på noe som ikke går som det skal når dere brenner stearinlys, om de er fra -nille eller andre steder, og siden vi har satt oss godt inn i dette produktområdet og derfor har opparbeidet oss en god del kunnskap på dette området - så tenkte vi det var på tide å dele dette med dere. 

Vi har derfor spurt vår kategorisjef på stearinlys om hun kunne gi oss noen tips, råd og kommentarer på dette som har med lys å gjøre - og det gjorde hun med glede!


Du kan selv være med på å gjøre noen enkle tiltak for å øke kvaliteten ytterligere;
 • Opplever du lys som "spruter", så er det i disse tilfellene vann i parafinen i lysene. Det forekommer av og til, men i de tilfellene vi har hatt, har vi mottatt og sendt lysene i retur. 
 • Lys som står i boller/glass kan oppleves som rennende. Grunnen til at lysene renner, er at glasset rundt lyset blir varmt og da smelter lysene raskere enn hvis de står på f.eks lysfat.
 • Stearinlys som oser kan det være ulike årsaker til; Veken er for lang (pass på at veken ikke er lenger enn en centimeter før dere tenner opp). Dersom lyset står i trekk fra vindu eller dører, vil dere oppleve at flammen blafrer, som så fører til osende lys. Brenner lysen i 4-5 timer i strekk kan det være veken blir for lang - blås i såfall ut lysene og klipp veken ned til 1 cm igjen. 
 • Fjerne alltid metallakk som danner seg rundt veken, hvis ikke vil lyset sote. Dette gjelder kun lys som er lakket med metallakk.
 • Kubbelys som man opplever at brennes ned i lyset, skjærer dere bort den ekstra stearinen, slik at det er en makskant på ca 0,5 cm. Da ser de både flotte ut og de slipper renne og sote. 
 • Lese alltid advarselmerking på lysene. 
Til slutt tar vi med noen brannsikkerhetstips*, som alltid må følges når du benytter levende lys; 
*Tipsene er hentet fra; http://www.brannvernforeningen.no/Brannvern-i-hjem-og-fritid/Jul-og-nyttar/Levende-lys
 • Hold alltid levende lys under oppsikt; slokk alle lys når du forlater rommet. 
 • Plasser aldri levende lys for nær brennbart materiale; god avstand til gardiner og løse klær
 • Sørge for at lysene står stødig; hold unna lekende barn og dyr, og rom med mye trekk
 • Bruk aldri brennbare lysestaker eller brennbare lysmansjetter
 • Plasser aldri telys rett på bord eller duk, om telys flammer opp må du kvele flammen og aldri benytte vann for å slokke - da vil flammen slå opp pga parafininnholdet i levende lys.
 • Ikke benytt levende lys på juletre, da juletreet er ekstremt brannfarlig. 


Vi håper du fant nytte i disse tipsene - og at dere kanskje får stearinlysene til å vare enda lenger og brenne enda finere!  Har du noen lure tips eller triks du vil dele med oss og våre venner, så del gjerne i kommentarfeltet! 

Har du noen favoritter på stearinlysfronten?
Har du testet noen av våre lys? 
Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar