torsdag 15. september 2011

Det er tid for garn!

Straks det er litt kaldere i været kjenner vi at det klør i fingrene etter å ta frem strikketøyet igjen!

Garnhyllene fylles opp med nyheter og standardvarer, og vi merker at mange av dere kommer inn i våre butikker på jakt etter garn til deres nye håndarbeidsprosjekt. Vi gleder oss til å se deres kreasjoner skride frem i løpet av høsten og vinteren, og om noen av dere viser frem tingene dere lager på egne blogger eller andre steder, så vil vi gjerne ha tips på hvor vi kan se dette.

I våre hyller finner du selvfølgelig denne høstens fineste og mest populære farger, men vi har også helt enkelt, hvitt garn - noe vi har observert at enkelte bruker som basis før de farger garnet selv.

En av disse bloggene er fine og inspirerende Tusenfryd.


Her har bloggeren oppdaget hvor moro det er å farge garnet selv, og har blant annet benyttet garn kjøpt hos oss i -nille; Senjagarn fra Gjestal. Garnet har hun farget på en enkel og effektiv måte, nemlig med kondittorfarge - helt vanlig konditorfarge som vanligvis benyttes i mat.

Bildet er lånt fra Tusenfryd

Oppskrift på hvordan du kan farge ditt eget garn på en enkel måte følger her;

Fargingen ble gjort ved å blande konditorfarge med kaldt vann tilsatt et par spiseskjeer eddik. Hvor mye konditorfarge som benyttes avhenger av hvor sterk farge man ønsker, man må prøve seg frem på egen hånd - eventuelt tilsette mer farge underveis. Det er benyttet ca 3 liter vann til et hespe garn. Nøstene er på forhånd blitt hespet og bløtlagt, dette gjøres for at de skal trekke best mulig. Varmen settes på og garn og farge varmes opp nesten til kokepunkt. Avhengig av garnet så er trekketiden litt forskjellig - men som oftest til det ikke er mer farge igjen i vannet. Garnet skal så ligge i kjelen for å avkjøles. Når det så er så kaldt at man ikke brenner seg skyller man bort overskuddsfarge.
Garnet ble så vasket med Milo. Skyllevannet skal holdes i samme temperatur som det var i gryta. Spesielt for ullgarn er dette viktig, for å unngå at garnet toves. Tilslutt henges det for tørk.


Har du forsøkt farge ditt eget garn? 

Vi er i hvert fall mektig imponert av det bloggen Tusenfryd viser frem 
- og vi ser gjerne flere prosjekter fra henne og dere andre flinke håndarbeidsfolkene!


2 kommentarer:

  1. Jeg har akkurat vært innom en -Nille butikk og kjøpt garn til tøfler som jeg holder på med :)
    Får vel legge ut bilde av resultatet på bloggen en av dagene :)

    SvarSlett
  2. Jeg strikker på siste lappen i lappeteppet som jeg skal gi til barnehagen med garn fra nille :)

    Får vel blogge det etterhvert :)

    SvarSlett