mandag 19. september 2011

Tenn et lys...

Så er vi såpass langt ut i september at det ubønnhørlig er slutt på kvelder på terrassen, grilling ute - og sene kvelder på plenen eller i parken.

Men det er ingen grunn til å henge med hodet likevel!

Det gir oss gode grunner til å holde oss hjemme og innendørs. Samle venner, fyre i peisen - og sist men ikke minst, tenne et lys eller aller helst flere.


Dersom du skal ha lys som brenner skikkelig, både fint og lenge - uten å sote og ryke, så er det noen retningslinjer man bør følge. Noen av disse tipsene deler vi med dere i dette innlegget.

Noen tips om lys og lysestaker;

 • Telys med blank kopp må ha større tilgang til mer luft enn de med standard aluminumskopp
 • Telys i blank kopp bør unngås i metallbelagte lysestaker, pga lysestaker som er metallbelagt leder mer varme enn f.eks glasslysestaker.
 • Lysene bør brenne i henholdsvis 4 eller 6 timers perioder
 • Telys i blank kopp tåler mindre enn aluminiums kopper, blanke plastkopper tåler 130-150 grader. 
 • Dersom du har opplevt at plastkoppen har smeltet så har det vært for varmt rundt telysene.

Alle lys må ha nok luft. Det er spesielt viktig å være forsiktig med telys, aluminiumskoppen kan overtenne og plastkoppen kan smelte - fordi veken kan trekke til siden ved varmeutvikling.

Lyslykter som soter kan tyde på for lite luft i lysholderene. Sett derfor døren på holderen på gløtt, men ikke for mye for da blir det trekk - og begynner å blafre.

Har du lagt merke til at alle lys har symboler som viser at det skal holdes avstand til andre lys? De bør ikke stå nærmere enn 10 cm.

Dersom ubrente lys oppbevares over 25 varme grader, kan dette føre til at lysene blir ødelagt.

Kubbelys som brennes i beholder med liten åpning på toppen fører til lite lufttilstrømming - toppen av lyset bør derfor være 2/3 høyt i sylinderen. Lys som står lavere enn dette kan føre til osing og soting i tillegg til at lyset kan bli for varmt - og dermed smelter og begynner å renne.

Dersom man har behov kubbelys høyere opp i lysholderen er det lurt å bruke sand i bunnen.I lyslykter anbefaller vi kulelys, fordi disse har et høyere smeltepunkt enn vanlige kubbelys.

Trendlysene og Tricolorlysene i våre butikker er selvslukkende, dette betyr at de har en liten brannsikker plastbeskyttelse på veken som sørger for at lyset slukker av seg selv. MEN! Vi må aldri forlate lysene selvom de skal være selvslukkende.

Pass alltid på at du ikke skader veken, eller mister fyrstikkrester i vekeskålen. Urenheter som f.eks fyrstikkrester, vekerester, fluer og annet forurenser lysmassen. Urenheter kan ta fyr og virke som tilleggsveke med det til følge at lyset blir ødelagt og farlig.

Dersom du opplever lys som renner kan det være for varmt i rommet eller trekk - eventuelt står lysene skjevt. Hvis så er tilfelle - stopp trekken - eller rett opp lyset eller veken.

Som tidligere nevnt bør lys i gruppe ikke stå for nære - minimum 10 cm fra hverandre, for å ikke danne varme og smelte som igjen fører til rennende eller bøyde lys. I lysarrangementer bør det benyttes samme type lys, fordi forskjeller i brennetid kan forekomme.

Tykke lys oppleves ofte at det blir et stort hull i vekeområdet. Dette er fordi det brennes for kort tid over flere omganger. Påse alltid at lyset brenner til vekeskålen er fylt med flytende lysmasse.

Dersom kubbelys har for høye kanter, skjær bort overfløding lysmasse forsiktig med en skarp kniv, spar 0,5 til 1 cm lysmasse rundt den flytende stearinen. 


Viktige huskeregler for levende lys
 • Forlat aldri brennende lys uten tilsyn
 • Brennende lys må holdes utenfor barn og dyrs rekkevidde
 • Hold avstand mellom lysene i en lysgruppe, 10 cm
 • Plasser lys i god avstand fra brennende materiale
 • Ikke plasser lys i nærheten av varme flater
 • Lys skal aldri stå i nærheten av trekk
 • Sett aldri lys direkte på bord/gulv
 • Sett alltid telys i egnet holder med god ventilasjon slik at det ikke blir for varmt
 • Skulle uhellet være ute - slukk aldri levende lys med vann
 • Flytt aldri på et påtent lys
 • Påse at lyset står rett

Kos dere masse med deilige høstkvelder!

Håper dere fant disse sikkerhetsreglene nyttige!

1 kommentar:

 1. Hei hei

  Ville bare si tusen takk for veldig god service. Jeg var innom Nille butikken på Jessheim i dag for å kjøpe skiltet som jeg så i bladet deres i går, til min overaskeelse så var de utsolgt allerede... jeg tok derfor en telefon til hovedkontoret å snakket med en koselig dame som klarte å skaffe meg det skiltet jeg ønsket slik at det vil bli levert på Jessheim ved neste varelevering.
  Så igjen... tusen tusen takk for ekstra god service fra de ansatte på Jessheim og damen ved hovedkontoret.

  SvarSlett