torsdag 11. oktober 2012

Herlige, skremmende Halloween!

Hva er det første du tenker på når du hører ordet Halloween?

Det aller første vi tenker på, er feiring og familiefest, men mer om det senere. La oss først ta litt om historien til Halloween: Visste du at det norske navnet på Halloween er Allehelgensaften? De aller fleste her i Norge bruker likevel den amerikanske termen på feiringen. Halloween har sin opprinnelse i kristendommen, men har de siste årene blitt til en moderne fest. USA har hatt Halloweentradisjon siden 1900-tallet. Barn kler seg ut, oftest med skumle masker, og ringer på i nabolaget fra dør til dør med ordene "Trick or treat?" På norsk bruker vi ordene "Knask eller knep?" - og det er vel i seg selv ganske selvforklarende? Barn spør om å få godteri, og hvis de ikke får noe, "truer" de med å gjøre rampestreker. Heldigvis ser vi lite til de mest ekstreme rampestrekene her i Norge, men i USA er det noen som tar "Trick"-delen av dette vel langt, og ødelegger hager og hus om de ikke får noe de mener er bra nok. Selv innførte vi Halloweentradisjonen her i Norge først rundt år 1990. Det sies at Donald Duck-tegneserier, i tillegg til amerikanske påvirkninger, har ført til at vi har adoptert feiringen til Norge (ref: wikipedia). Halloween feires kun èn dag - og det er 31. oktober!


Halloween er en fantastisk fest for barna - og naturligvis også for alle voksne som liker å være lekne og eventyrlystne. Tenk at vi har en fast dag i året hvor vi kan være ekstra sprø, hvor det er lov å pynte hus og hage, kle seg ut til noe skummelt, og ikke minst; hvor det er lov å skremme noen!Tenker du at Halloween kun er for de med små barn, og synes egentlig det er litt dumt? Fortvil ikke! Sånn er det naturligvis ikke. Vi har hørt om Halloweensammenkomster av alle mulige slag. Her er noen av sammenkomstene vi har hørt om, men har du andre forslag, del gjerne med oss;

 • Klassefest - hvor både barn og voksne er med på både forberedelser og fest
 • Vennegjeng - samles med premiering av Årets Skumleste Kostyme (med masse prestisje!)
 • Familier med småbarn - hver familie har med noe til felles koldtbord med tema; skummel mat
 • Ungdomsgjeng - samles og legger slagplan over hvor ruten for "trick or treat" skal gå
 • "Stille og rolig"-fest - med kun husets beboere, som likevel gjør sitt til en fin kveld
 • Impulsiv fest med fritt frem for alle som vil!
 • Syklubb / hobbygjengen - med tema Halloween

 Skal du arrangere eller på en Halloweenfest,

og i så fall; med hvem da? 

 

 

Vi har startet Halloweenforberedelsene allerede nå!

Selv om det er over to uker til selve Halloween, er det absolutt ikke for tidlig å begynne og glede seg, starte forberedelser i det små og kanskje sende invitasjoner til kjente og kjære med beskjed om å holde av 31. oktober til felles sosialisering og skremming.

Mange av de aller mest ihuga Halloween-fansene, begynner forberedelsene tidlig. En av våre følgere på facebook, kunne til og med fortelle at hun hadde en større boks med Halloween-pynt enn hun hadde med julepynt - det kaller vi ekte Halloween-engasjement! Bare se det fine bildet hun deler med oss;

Gro skrev til oss på facebook;
"Nå er vi inne i årets skumleste måned! Takk til Nille for at dere har tatt Halloween på alvor!! Jeg har feiret stort siden jeg var i USA
i oktober 2000 og besøkte venner. Også er det bursdagen min :) :) Jeg dekorerer hele oktober for å være klar til den 31., og har mer Halloween dekorasjoner enn julepynt. Dette er det morsomste jeg vet, og gleder meg like stort hvert år. "

Takk for at du deler, Gro!Det er uten tvil morsomt når man kan gjøre årets siste oktoberdag, til kanskje den mest skremmende dagen i året - en dag hvor man ikke vet hva som skjuler seg bak neste hjørne. Samtidig er det ingen regel om at feiringen av årets skumleste dag må være skummel, og dette er kanskje spesielt relevant for deg som har mindre barn. La dagen bli eventyrlig og en koselig kle-seg-ut dag uansett! Halloweenfeiring passer for barn og voksne i alle aldre.


Vi gleder oss til å dele Halloween-inspirasjon med dere i bøtter og spann fremover! Planene er mange, og er det noe spesielt du vil at vi skal skrive om, dele bilder av eller gjør i forbindelse med Halloween - ikke nøl med å legge igjen en kommentar til oss!


Vi håper du har en skrekkelig festlig oktoberkveld enn så lenge! 


3 kommentarer:

 1. Åh, de stetteskålene på øverste bildet hadde passet perfekt her. Hva koster de?

  SvarSlett
  Svar
  1. In a series of mergers and alliances, now EvoPlay is an international compan

   Slett
 2. Halloween innleggene deres er favorittene mine! Venter like spent hvert år til dere starter med de. :)
  Skal dere ha noen konkurranser i år også?

  SvarSlett