fredag 18. januar 2013

Gjør det selv: Strikk genser i Alpacagarn


Bakstykke:
Legg opp med dobbelt garn 70(78) masker på rundpinne nr 8. Strikk vrangbord 2 rette og 2 vrange i 5 cm. Strikk frem og tilbake rett (rillestrikk) til genseren måler 72(78) cm. Når du skal måle hel lengde er det viktig at du legger arbeidet ned og drar forsiktig ut, hvis du måler arbeidet hengende, er det lett at det drar seg og arbeidet blir for kort når du tar det på. La arbeidet hvile til du er ferdig med forstykket.  

Forstykke:
Legg opp med dobbelt garn og strikk som bakstykket, hvis du ønsker hjertedekoren foran, så begynn etter ca 26 riller. Strikk 34(38) rette og to rette i fargen du ønsker på hjertet, så strikkes 34 rette i genser fargen. Snu og strikk 34 rette og 2 vrange i hjertefargen og avslutt pinnen med 34 rette. Se diagram (neste side) for videre mønsterstrikk. Hjertet strikkes i glattstrikk, dvs rett på retten og vrangt på vrangen. Strikk til genseren måler 61(64) cm og sett de midterste 18m på en hviletråd til halsåpning. Strikk hver side for seg, fell til hals 2m 2 ganger, og 1m 2 ganger. Du har da igjen 20(24) masker. Strikk til hel lengde og strikk sammen forstk og bakstk på skulderen (se forklaring nedenfor). Gjenta på andre siden av halsåpningen.  


Strikke sammen på skulder:
Dette er en fin og praktisk måte å feste forstk og bakstk sammen på. Du har 20(24) masker fra skuldrene på forstk. Ta det samme antall masker fra bakstk og ta de på en pinne i ca samme str som det du har strikket hele genseren i. Legg forstk og bakstk mot hverandre, rette mot rette og strikk sammen, en maske fra forstykket og en maske fra bakstykket. Strikk sammen alle maskene på den ene skulderen og snu arbeidet og fell av maskene. Gjenta på den andre skulderen. De resterende midterste 30(38) på bakstk maskene, settes på en hviletråd til du skal strikke halsen.  

Ermer:
Legg opp med dobbelt garn 26 masker på liten rundpinne og strikk frem og tilbake vrangbord, 2 rette og 2 vrange, i 5 cm. Skift til rillestrikk og strikk til ermet måler ca 49 cm, eller så lang/kort du trenger den. Øk samtidig 1 maske i begynnelsen og slutten av omg på hver 5 rille for s/m og hver 4 rille for l/xl. Fell av ved ønsket lengde. Strikk et erme til.  

Hals:
Ta de maskene på hviletråden over på rundpinne nr 7 og strikk opp med dobbelt garn masker langs halskanten til du har ca 64(68) m til halsen. Strikk vrangbordstrikk rundt med 2 rette og 2 vrange i ca 20 cm hvis du ønsker høy hals. Ønsker du vanlig halsfelling, avslutter du og feller av ved ca 4 cm. Pass på å felle av en løs kant, da fellingen må være tøyelig da du skal ha genseren over hodet ☺  

Montering:
Legg ermet rette mot rette og sy sammen langs underarmen. Gjenta med den andre armen. Sy sidesømmene på genseren, men la det være åpning til ermene. Vreng genseren og sett i ett erme. Ermet skal ikke vrenges. Sy en pen søm og fest godt. Gjenta med det andre ermet. Vreng genseren tilbake og fest alle løse tråder.  

Nå har du strikket deg verdens beste kosegenser!


29 kommentarer:

 1. Knallfin...og takk for at dere deler oppskrift :)
  God helg til dere alle.

  SvarSlett
 2. Dein må æ strikk.

  SvarSlett
 3. Denne har j lyst til å prøve.

  SvarSlett
 4. Denne har j lyst til å prøve.

  SvarSlett
 5. Denne må bli eg av årets arbeid!

  SvarSlett
 6. Denne må bli eg av årets arbeid!

  SvarSlett
 7. Har dere dette garnet på Nille?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nille har garnet til denne genseren :-)

   Slett
 8. Herlig, denne kanskje jeg klarer å strikke til datteren min :-)

  SvarSlett
 9. hvorfor ikke felle samtidig som skuldermaskene strikkes sammen. blir penere og mindre kant på vrangen på den måten. jeg gjør bestandig det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra tips, det skal jeg gjøre :-)

   Slett
  2. Hei! Feller du fra vranga da :)

   Slett
 10. Ååå kjempe fin!!! <3 hvor mange nøster går det til gender I s/m ?

  SvarSlett
 11. Garnet er 40% alpaka og 60% akryl. Det kunne kanskje på oppskriften. Jeg ble skufet da jeg oppdaget at det var så mye akryl. Men genseren er veldig flott. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg mente: Det kunne kanskje STÅTT i oppskriften.

   Slett
  2. Det er jeg faktisk enig i.. :)

   Slett
 12. på oppskriften jeg og flere med meg har fått står det bare 22 og 25 nøster. De på butikken mente at av de skulle 2 til hjertet. Ergo, har mange fått 2 nøster for lite til selve genseren. Betyr kanskje ikke så mye???

  SvarSlett
 13. Oppskriften i butikken har noe feil på antall masker igjen(28) ved halsfelling.Den på nettet er riktig(24). Jeg brukte en annen garntype på hjertet slik at det ble loddent.Strikker den største str. Går nok totalt med 18-20 bunter inkludert hjertet. Men jeg strikket armene først og valgte str s/m og det gikk med 2 bunter pr. arm. mulig jeg må strikke nye armer da de virker smale. Men siden armene bare går til overarmen skal jeg vente å se til jeg er ferdig.Mulig det blir en genser til å da kjøper jeg 20 bunter + 2 til hjertet.

  SvarSlett
 14. Nå har jeg og ei dame til prøvd å strikke hver vår genser, men vi får ikke til hjertet,har rekt opp igjen flere ganger, men hver gang blir det for stramt og det blir svære hull på sida av hjertet, hva i all verden gjør vi feil??

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg strikket hele genseren ferdig og strikket hjertet for seg og sydde det på til slutt og det ble kjempe fint .

   Slett
 15. Hei, strikkedamer

  Når dere kommer til der hjertet skal, så tvinn trådene en gang før du bytter farge. Gjør også dette når du avslutter omg med hjertefargen. Da vil dere ikke få hull mellom hjertet og genseren. For å unngå å stramme tråden bak hjertet, strikk max 3 masker og tvinn trådene og strikk 3 masker og tvinn. Da vil ikke den bakerste tråden stramme og arbeidet bli bulkete. Jeg har aldri lengre trådstrekk bak enn 3 masker.

  Var dette litt vanskelig, så vet jeg om små videosnutter dere kan google og få visuell forklaring. Eller kontakt StrikkeGry på post@strikkegry.no for mer hjelp.

  Lykke til!

  SvarSlett
 16. Hei! Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal strikke halsen. Der jeg detter helt av er på følgende setning: og strikk opp med dobbelt garn masker langs halskanten til du har ca 64(68) m til halsen. Skal jeg legge ut de 18 maskene til å bli 64? Hjelp!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, når su skal strikke opp til hals, begynner du med de maskene du har tidligere satt på en hvilepinne eller hjelpetråd. Setter disse på en pinne, her bruker du pinne 7. Ta dobbelt tråd med alpaca soft og begynn øverst på den ene skuldra. Hold tråden på venstre finger som om du skal strikke, stikk høyre pinne ned i strikketøyet, så langt ut på kanten av arbeidet som mulig, men ikke slik at det blir hull. Plukk opp fra tråden på venstre finger og ta den opp gjennom arbeidet, slik at du får en maske på pinnen. Gjenta dette i hver maske på arbeidet til du kommer til de "vanlige" maskene på pinnen. Disse maskene strikkes som vanlig og når du kommer til neste skulder, plukker du opp nye masker som forklart. Du skal ha ca 64(68) m tilsammen for å lage halsen. Håper dette var forståelig forklart, hvis ikke, ta kontakt på mail, så skal jeg prøve å forklare litt anderledes.
   Lykke til :-)
   Post@strikkegry.no

   Slett
 17. Antall masker på ermene kan umulig stemme, blir veldig smale i forhold til genseren !!!

  SvarSlett
 18. Denne skal jeg prøve meg på. Bare synd nillebutikkene i fredrikstad har så dårlig utvalg på garn og pinner. Men det skal nok gå :)

  SvarSlett
 19. vi denne være stor nok til en som er kraftig. hvis man tar den L/XL. Og et står ikke hva slaks garnfarge det er.

  SvarSlett
 20. Hvilket garn blir brukt? Nille selger to ulike apacagarn.

  SvarSlett