lørdag 1. desember 2012

Sikkerhet ved bruk av levende lys!

Vinteren gir oss turer i skog og mark, kanskje med ski på beina, et akebrett under rumpa eller liker du kanskje best å gå på beina rundt i nabolaget og titte på de fine hjemmene du ser? Uansett: hva er vel bedre enn å komme inn fra kulde og sporty aktiviteter, for så å fyre opp i peisen, lage seg litt te eller kakao og tenne på mange stearinlys for å virkelig lage en koselig stemning i hjemmet sitt?

Vi storkoser oss med mange tente lys rundt oss nå - og det vet vi at mange av dere også gjør, så derfor har vi nå lyst til å skrive et innlegg om sikkerhet i forhold til stearinlys og åpne flammer.

Sikkerhet ved bruk av levende lys har vi skrevet om tidligere i blogginnlegget "Tenn et lys. En god og viktig ting kan likevel ikke sies for ofte, så vi har lyst til å gi dere enda noen tips og råd i forhold til å brenne stearinlys og telys hjemme hjemme. Vi oppfordrer samtidig om at dere også leser vårt første blogginnlegg om sikkerhet


Aller først vi vi skrive litt om sikkerheten rundt telysene med gjennomsiktig lyskopp.

Vi ser i våre butikker at disse telysene blir stadig mer populære, og det skjønner vi veldig godt: det blir veldig ryddig og 'rent' i ulike lysholdere, og i tillegg gir disse godt og fint lys.

Lyskoppene til telysene med gjennomsiktig kopp er laget av brannsikker plast. Likevel, selvom om disse er brannsikre, er det viktig å vite at disse lyskoppene ikke oppfører seg på samme måte som lyskopper i metall.

 

Sikkerhetstips ved bruk av telys i blank kopp;

  • Telys med blanke kopper tåler mindre varme enn aluminiumskopper -de blanke koppene tåler 130-150 grader.
  • Det bør unngås å ha blanke kopper i metallbelagte lysestaker, fordi den type lysestaker eller lysholdere leder mer varme enn andre lysestaker.
  • Telys i blank kopp må ha større tillgang til luft enn de med standard telyskopp.
  • Blir det for varmt kan plastkoppen smelte og overtenne fordi veken trekker til siden ved varmeutvikling.
  • Levende lys må stå stødig og rett, hvis ikke kan lysene helle til siden og varmen kan føre til at koppen smelter og overtenner.
  • Lys som står for tett kan føre til varmedannelse, som på sin side fører til at lysene smelter og renner.

Men husk, uansett om det er plastkopp på lysene dine, om det er kubbelys eller om det er telys med aluminumskopp; Forlat aldri rom med levende lys uten oppsyn!

Selvslukkende lys er litt sikrere enn andre telys, for de slukker selv når de kommer til et gitt nivå på lyset. Selvom de har denne egenskapen, så må de ikke forlates idet du går ut av rommet, ta gjerne en titt på denne filmen for å se hvordan selvslukkende lys fungerer. 


Som nevnt tidligere; ta også en titt på vårt første innlegg om sikkeret i forhold til stearinlys, Tenn et lys, så vet vi at vi alle kan kose oss med levende lys og god stemening i lang tid fremover!

Kos dere med masse levende lys - året rundt! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar