tirsdag 13. august 2013

Gjør det selv: Strikk jakke i perlestrikk!

Strikk verdens beste kosejakke i perlestrikk!


Garn: Alpaca soft koksgrå nr 404
Garnmengde: 22 nøster (S/M), 24 nøster(L)
Størrelser: S/M og (L)
Overvidde: 100 cm,(120 cm)
Hel lengde: ca 70(75) cm.
Ermlengde: 45 (48) cm
Pinner: strømpepinne og rundpinne nr 7

Strikkefasthet: 12 m =10 cm

Perlestrikk:
 • 1omg: 1 rett og 1 vrang omgangen ut 
 • 2omg: 1 vrang og 1 rett omgangen ut

Jakken strikkes med dobbelt garn frem og tilbake på rundpinne og arbeidet deles i for- og bakstykke under ermene.

Legg opp 156(166) masker med pinne 7. Sett merker i sidene med følgende inndeling: 44 m til høyre forstykke, 68 (78) m til bakstykket og 44 m til venstre forstykke. Hele jakken strikkes i perlestrikk, med riller som vrangbord. De 5 første og siste maskene i alle omganger strikkes derfor alltid rett.
Strikk 5 riller til vrangbord og fortsett oppover med følgende inndeling: 5 m rett(både på rett og vrangsiden= rillestrikk), 146(156) m perlestrikk(se forklaring over) og 5 m rett. Dette mønsteret strikkes hele tiden, både på rett og vrangsiden av arbeidet. Strikk til arbeidet måler 40(45) cm.
Del arbeidet ved merkene i siden(44-68(78)-44)m. Nå skal forsidene og bakstykket strikkes ferdig hver for seg.

Bakstykket: fortsett med perlestrikk til armhullet måler 30 cm og fell de midterste 20(30) maskene til hals. De resterende maskene settes på hjelpepinne til de strikkes sammen med skuldermaskene fra forstykkene.

Høyre forstykke: fortsett videre med mønsterinndelingen til armhullet måler 12 cm, nå skal det lages sjalskrage.
På rettsiden av arbeidet; strikk 6 m rett, øk 1 m, strikk 2 rette m sammen og perlestrikk omg ut. Snu og strikk tilbake uten økninger og den økte m fra forrige omg, strikkes i rillestrikk.

Hvis du ønsker en knapp til å holde jakken sammen på brystet, strikkes det knapphull inn i førstr omg med økninger slik: strikk 2 m rett, fell 2 m, strikk 2 m rett.(dette er de 6 første rette maskene på omg) På neste omg tilbake, økes det 2 m over de 2 felte m. Da har det blitt et lite knapphull.

Strikk 7 m rett, øk 1 m, 2 rette m sammen og perlestrikk omg ut. Snu og strikk tilbake uten økninger og den økte m fra forrige omg, strikkes i rillestrikk.

Strikk 8 m rett, øk 1 m, 2 m rett samme, perlestrikk omg ut. Snu og strikk tilbake.

Fortsett med denne økningen, 1 m mer for hver andre omg, i rillestrikkmaskene til du har 20 m som strikkes rett og 24 m i perlestrikk. Strikk dette til arbeidet måler hel lengde. sett skuldermaskene på hjelpepinne og de resterende 20 m strikkes videre til krage i nakken. Strikk 20 riller og fell av.

Venstre forstykke: fortsett videre med mønsterinndelingen til armhullet måler 12 cm, nå skal det lages sjalskrage.
På rettsiden av arbeidet: strikk perlestrikk til det er igjen 8 m, strikk 2 m rett sammen, øk 1 m og strikk 6 rett.
Snu og strikk tilbake i perlestrikk og riller. De økte maskene strikkes i rillestrikk.

Strikk perlestrikk til det er igjen 9 m, strikk 2 m rett sammen, øk 1 m og 7 rette. Snu og strikk tilbake i perlestrikk og rillestrikk.

Fortsett med denne økningen, 1 m mer for hver andre omg, i rillestrikkmaskene til du har 20 m som strikkes rett og 24 m i perlestrikk. Strikk dette til arbeidet måler hel lengde. sett skuldermaskene på hjelpepinne og de resterende 20 m strikkes videre til krage i nakken. Strikk 15(20) riller og fell av. Strikk skuldermaskene sammen og sy de 20 m i kragen sammen i nakken. Sy også fast kragen til bakstykket. Lomme: legg opp 25 m som strikkes i perlestrikk. Strikk i 22 omg. Fell nå 1 m ved å strikke, 1 m rett, maske 2 og 3 rett sammen og perlstrikk omg ut. Snu og strikk perlestrikk tilbake. strikk 1 m rett, 2 m rett sammen, perlestrikk omg ut, snu og strikk perlestrikk tilbake. Fell slik til det er 16 m igjen. Fell av alle maskene og strikk en lomme til.

Sy på lommene på forstykkene, ca 5 cm fra rillekantene.

Ermer: legg opp 30 m på strømpepinner og strikk 5 omg riller (1 omg rett og 1 omg vrang= 1 rille) På siste pinne, øk til 40m. Fortsett å strikke rundt og med perlestrikk til ønsket armlengde. Øk hver 5 omg, 2 masker midt under armen til 70 m og strikk til arbeidet måler 45(48) cm. Fell av og strikk en arm til.

Sy i ermene og fest alle tråder.


Gratulerer!
Nå har du laget verdens beste kosejakke!

11 kommentarer:

 1. Blir den like fin hvis du strikker den i feks senjagarn?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :-)

   Senja garn har en helt annet struktur i seg enn det myke alpacagarnet. Det vil bli en helt annen jakke, men hels sikkert fin! Den vil nok holde seg bedre i fasong, da alpaca garnet er myk og siger litt. Som du skjønner, er det litt vanskelig å si hvordan den blir, da det er to veldig forskjellige garntyper.... men kosejakke gjør seg best med mykt garn, er min tanke :-)

   håper du ble litt klokere av svaret :-)

   mvh StrikkeGry

   Slett
 2. Hva er strikkefasthet og antall meter pr 50 g?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :-)
   Strikkefastheten er 12m=10 cm og det er ca 110 m pr 50 g.

   mvh StrikkeGry

   Slett
 3. Er jeg helt blind eller.....????
  Hvor står mønsteret til lommene?????

  SvarSlett
  Svar
  1. FANT DEN!!!!!!!!!! Optikeren neste! ;)

   Slett
 4. Hvilken størrelse har modellen på bildet? :)

  SvarSlett
 5. Fant en annen jakke oppskrift i butikk likner på den hjerte genseren

  SvarSlett
 6. Hei. Jeg ønsker å strikke denne jakken i bomullsgarn, slik at den ikke klør. Hvilket garn kan anbefales da?

  SvarSlett