tirsdag 17. september 2013

Høsten er tiden for levende lys! Kan du lysvettreglene?

Høsten er tiden da de levende lysene hentes frem fra sine skuffer og skap igjen. Vi bruker mer av vår tid inne, og lar levende lys være med å skape det kos, lunt og gi oss vakkert lys i husets kriker og kroker.

At levende lys gir fra seg mye energi viste du kanskje? Men visste du at et telys gir fra seg 35-50 watt/timen energi? Tenk det da hvor mye varme de levende lysene du tenner opp for å få det koselig rundt deg gir fra seg. Levende lys og varme må behandles med respekt og det må utvises forsiktighet!


Lys er noe av det vi selger mest av i våre Nillebutikker, og derfor er lysvett viktig for oss. Så nå er tiden inne for å minne våre fantastiske Nillefølgere, både nye og gamle, på lysveggreglene!

De viktigste reglene for levende lys

  • Hold barn og dyr i god rekkevidde unna levende lys.
  • Lys skal aldri forlates uten tilsyn
  • Har du en lysgruppe, hold avstand mellom lysene på ca 10 cm mellom hvert lys
  • Levende lys må plasseres i god avstand fra brennende materiale
  • Lys må ikke plasseres i nærheten av varme flater
  • Lys skal holdes unna trekk. Trekker det, må lyset flyttes eller blåses ut
  • Sett aldri levendelys direkte på bord eller gulv, bruk egnet lysfat eller lysholdere
  • Telys må settes i egnet holder med god ventilasjon, slik at det ikke blir for varmt
  • Et lys som er tent på må adri flyttes på
  • Underlaget lyset eller lysene strå på må være rett.
  • Om du skulle være uheldig; slukk aldri levende lys med vann

Noen tips om lys og lysestaker;

Telys
Telys med blank plastkopp har behov for større tilgang til mer luft enn telys med standard aluminiumkopp. Dersom du foretrekker telys i blank kopp unngå å sette disse i metallbelagte lysestaker. Lysestaker som er metallbelagt leder varme lettere enn f.eks glasslysestaker.
Vær klar over at telys i blank kopp tåler mindre enn aluminiumskopper, blanke plastkopper tåler 130-150 grader. Dersom du har erfart at plastkoppen har smeltet så har det vært for varmt rundt telysene.

Telysenelysene bør brenne i henholdsvis 4 eller 6 timers perioder

Alle lys må ha nok luft rundt seg. Dette gjelder alle lys, men spesielt telys. Selv telys med aluminiumskop kan overtenne og telys med plastkopp kan smelte, dersom det er for lite luft rundt - kan veken trekke til siden ved varmeutvikling.

Rustikklys
Dersom du opplever rennende lys kan det være for varmt i rommet eller lyset kan stå i trekk - det kan også være at lysene står skjevt. Hvis så er tilfelle - stopp trekken - eller rett opp lyset eller veken.

Kubbelys

Kubbelys som brennes i en beholder med liten åpning på toppen fører til lite for lufttilstrømming til lyset. Toppen av kubbelyset bør være 2/3 høyere enn sylinderen. Dersom du har kubbelys som står lavere enn dette, kan det føre til osing og soting, i tillegg kan lysets masse bli for varm - og det kan smelte og begynner å renne.

Om du er glad i tykke- og kubbelys oppleves ofte at det blir et stort hull i vekeområdet. Den vanligste grunnen til dette er fordi det brennes for kort tid over flere omganger. Pass derfor alltid på at lyset brenner til vekeskålen er fylt med flytende lysmasse.
Dersom ditt kubbelys har for høye kanter, må du skjære bort overfløding lysmasse forsiktig med en skarp kniv, spar 0,5 til 1 cm lysmasse rundt den flytende stearinen.
Har du behov for å få kubbelysene høyere opp i beholderen, kan det være et lurt tips å bruke sand i bunnen.

Lyslykter
Opplever du at lyslyktene dine soter mye? Da kan det tyde på for lite luft i lysholderene. Sett derfor døren på holderen på gløtt, men ikke for mye for da blir det trekk - og flammen begynner å blafre.
I lyslykter anbefaler vi kulelys, fordi disse har et høyere smeltepunkt enn vanlige kubbelys.

Trendlys og tricolorlys
Trendlysene og Tricolorlysene i våre Nillebutikker er selvslukkende, dette betyr at de har en liten brannsikker plastbeskyttelse på veken som sørger for at lyset slukker av seg selv, når lyset kommer til et gitt nivå.


Vær klar over følgende! Lys må aldri forlates i et rom alene - selvom de skal være selvslukkende.


Noen huskeregler og tips!

Pass alltid på at du ikke skader veken, eller mister fyrstikkrester i vekeskålen. Urenheter som f.eks fyrstikkrester, vekerester, fluer og annet forurenser lysmassen. Urenheter kan ta fyr og virke som tilleggsveke med det til følge at lyset blir ødelagt og brannfarlig.

Vi har tidligere nevnt at lys i gruppe ikke må stå for nære hverandre - en tommelfingerregel er at de skal stå minimum 10 cm fra hverandre, for å ikke danne varme og som gjør at lysene smelter og begynner å renne. Lange lys kan også bøyes av for høy varme. I lysarrangementer bør det benyttes samme type lys, fordi forskjeller i brennetid kan forekomme.

Opplever du lys som "spruter", så er det i disse tilfellene er det vann i parafinen i lysene. Det forekommer av og til, men i de tilfellene vi har hatt lys med dette problemet, har vi mottatt og sendt lysene i retur.

Stearinlys som oser har ofte en logisk forklaring; Veken er for lang, eller som nevnt over, de står i trekk eller for nære andre lys. Pass på at veken ikke er lenger enn en centimeter før du tenner opp.

Om du har lys som er lakket med metallakk (ofte blankt utseende lys), fjerne alltid metallakk som danner seg rundt veken etterhvert som lyset brenner, hvis ikke vil lyset sote.

Sist, men ikke minst; Les alltid advarselmerking på lysene.

Vi ønsker dere en koselig og sikker lyshøst, husk å sette deg inn i lysvettreglene.
Del gjerne lysvett tipsene med deres venner og familie!

 

2 kommentarer: