torsdag 21. november 2013

Hjemmelagde julegaver - i vakre krukker!

Er du glad i å bake deilige småkaker og kjeks, i å lage søt julekonfekt og salte karameller? Eller har du spesialisert deg på brente mandler med julesmak? Gi bort litt av det til jul, da vel!

Vi vet nemlig ikke om noen som ikke ville sette pris på å motta hjemmebakst servert i en vakker glasskrukke i julegave - eller som vertinnegave. Det er noe eget med å motta gaver som giveren har lagt ned både tid og kjærlighet i.Disse nydelige krukkene med søte fugler og ekorn på lokket gjør seg godt som nydelig innpakning av hjemmelagde søtsaker - og vips er julegaven til farmor i boks. Eller krukke, om du vil.


Litt ekstra pynt gjør seg til jul!

Her er et par deilige forslag til krukkefyll:Salte mandler

250 gram mandler, skoldede.
1 ss olje
Godt salt

Skold mandlene i kokende vann, og fjern skallet. Tørk mandlene med et kjøkkenhåndkle, og la mandlene tørke i en langpanne i ovnen på 125 grader i en halvtime.

Når mandlene er helt tørre, blander du 1 ss olje inn, og kverner masse salt over. Det hele skal inn i ovnen igjen i en times tid. Mandlene skal bli tørre, litt sprø, og gyldne. De siste ti minuttene kan stekeovnsdøren stå litt åpen for å slippe ut fuktighet. Pass på så de ikke brenner seg.

Avkjøl og legg på glass! Supergod snacks!


Granola

Et sunnere alternativ er selvsagt å fylle krukkene med hjemmelaget granola - lett å lage, godt å spise! Granola er en ekstravagant müsli - stekt med litt fett og sukker for en ekstra god og crispy start på dagen.

Dette trenger du:
250 gram havregryn
50 gram solsikkekjerner
50 gram sesamfrø
150 gram nøtter etter smak - mandler, valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, macadamianøtter etc. Er du allergisk mot nøtter kan du prøve med kokosmasse.
25 gram brunt sukker
Et par klyper maldonsalt
1 dl fruktjuice, feks eple eller appelsin.
1 ss honning
1 ss smør
80 gram tørket frukt og bær. Eple, aprikos, rosiner, gojibær, fiken, blåbær, tranebær mm.

Slik gjør du:
Rør sammen alt det tørre, men vent med sukkeret og den tørkede frukten. Frukten trenger nemlig ikke ristes i ovn. Finn frem en gryte der du blander juice, smør, sukker og honning. Varm den opp til alt er oppløst i hverandre. Hell blandingen oppi det tørre, og rør godt sammen.

Deretter heller du granolaen over på et stekebrett med bakepapir. Fordel massen jevnt utover. Stek granolaen midt i ovnen ved 140 grader i ca en time. Blandingen skal ha en jevn brunfarge. Hvert 10-15 minutt bør du vende blandingen, slik at alt blir stekt jevnt.

Når granolaen er avkjølt, tilsetter du bær og frukt. Hell frokostblandingen på en stort, tørr og ren krukke. Merk den gjerne med en pen etikett. Dette er en flott gave - hvis du klarer å gi den bort. I en tett krukke vil frokostblandingen være holdbar i ca. én måned.


Peppernøtter

Enkelt å lage med barna, som elsker å gi bort noe de har laget!

Dette trenger du:
500 gram smør
500 gram sukker
2 dl kremfløte
3 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
2 ts malt pepper
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
2 ts natron
1 kg hvetemel

Lag deigen kvelden før slik at den kan stå kaldt før du deler opp deigen.

Slik gjør du:
Rør sukker og smør hvitt før du tilsetter fløte, krydder og mel med natron. Bland det godt, og sett deigen kaldt over natten.

Trill deigen til fingertykke pølser. Denne deles i små emner som trilles til kuler. Smør bakepapiret på stekebrettet, og stek peppernøttene midt i ovnene i 11-12 minutter. Avkjøles på rist.


Pleier du å lage julegavene dine på kjøkkenet?
Hva er din beste gi-bort-idé når det kommer til spiselige julegaver?
2 kommentarer: