mandag 29. september 2014

Høsten er her; Slik planter du vårens vakreste blomster allerede nå!

Finnes det noe koseligere enn våren, når blomstene begynner å springe ut?

Visste du at om vil se det spire og gro i beddet til våren må blomsterløkene settes i jorden nå på høsten, mellom august og desember - før frosten kommer. 

Her er noen av våre beste tips til hvordan du kan får en vakker hage til den kommende våren


Forberedelser:
Blomsterløk er ikke kresen i forhold til jorden det plantes i. Men verdt å vite; sandholdig jord gir god drenering. Om jorden er leiret sørg for å lage god drenering, dette gjøres enkelt ved å legge til sand eller kompost.


Tips for å beskytte mot frost!
Ikke kast alt løvet fra høsten i komposthaugen, legg gjerne litt over høstløken du planter - det vil beskytte jorda ekstra godt når kulda setter inn. Løvet fjerner du når blomstene springer ut til våren


Slik planter du på høsten
Vent til gradestokken er under 10 grader. Om du har stor blomsterløk, så setter du disse med den «riktige siden opp» altså der hvor du ser stilken titte opp, med 10-15cm avstand. Mindre løker kan du spre tilfeldig. Et lurt tips om hvor dypt du skal grave ned løken er; dobbelt av løkens høyde.


Størrelsen er viktig!
Visste du at stor løk gir større og flottere blomster. Blomster som krokus og tulipan er populære, men plant gjerne også planter du ikke kjenner så godt. Om du setter blomsten med stilken ned, så vil de blomstre senere og du kan gledes over plantene senere utover vårsesongen.


Må løken settes i blomsterbedd?
Nei, faktisk ikke, om du ønsker kan du sette løken i krukker og potter eller urner sørg for god drenering i bunn. Et tips er å sette tape i bunn av krukken eller potten når du arbeider med jorden, da renner det ikke ut i bunn.
Om du kan vente til f.eks mars måned og bruk gjerne kurvkasser.  Fyll kassen med 1/3 jord, sett stilken så med blomsterstilkene opp og fyll på med jord i passende mengde, som var som nevnt litt høyere opp, dobbelt av løkens høyde.

Plasser så plantene er på et sted med mye sol. Vanning gjøres forsiktig, men husk å fjerne tapen om du har dekket hullet da du plantet.


Lykke til og kos deg med løkplanting
Gled deg til å se de springe ut til våren!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar